POWERED BY VERAS
Met een verkenning biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) input voor de besluitvorming die voorligt naar aanleiding van de kabinetsreactie, namelijk de besluitvorming van het Rijk in welke situaties een wettelijke verplichting wordt ingevoerd. De verkenning maakt onderdeel uit van het Uitvoeringsprogramma circulaire bouweconomie, dat uitgevoerd wordt met een groot aantal partijen. Onder andere met de deelnemers aan CB’23 die vanuit de praktijk werken aan het komen tot gedragen afspraken over het materialenpaspoort.
Met deze verkenning wordt een beeld gecreëerd van ideeën en visies die bestaan in de markt over wat een materialenpaspoort is, welke functie(s) het kan bekleden en welke rol partijen hebben bij het beheer en eigenaarschap van een materialenpaspoort. Om de besluitvorming over wettelijke verplichtstelling te ondersteunen, brengt deze verkenning de mogelijke meerwaarde van een materialenpaspoort in kaart. De verkenning schetst hoe het landschap eruit ziet en fungeert als een fundament en geeft hierbij richting aan verdere besluitvorming.
De verkenning biedt inzicht in de diverse standpunten, mogelijkheden, uitdagingen van en belangen voor een materialenpaspoort vanuit vier rollen in het bouwproces. De vier rollen zijn eisen stellen, varianten ontwikkelen, uitvoeren en gebruiken. Op deze manier geeft RVO betekenis aan de betrokkenheid van de partijen bij een materialenpaspoort en maakt deze transparant. Om vervolgens in kaart te brengen waar stakeholders elkaar vinden, waar verantwoordelijkheden liggen en wat tegenstrijdigheden zijn.
Dit onderzoek richt zich specifiek op de woning en utiliteitsbouw. Daarbij is de overheid niet alleen als opdrachtgever maar ook vanuit haar publieke functie betrokken, waar rollen als subsidieverstrekker, beleidsmaker en de controlerende macht onder vallen.
In de verkenning zijn de visies van uiteenlopende partijen uit het veld verkend aan de hand van drie kernthema’s:
Met de resultaten van de drie kernthema’s wordt het fundament neergezet.