POWERED BY VERAS
Doen wat er toe doet als opdrachtgever en zichtbaar maken als leverancier wat al kan!
Circulair slopen en hergebruik is van groot belang voor het realiseren van de Circulaire Bouweconomie. In een circulaire economie worden producten en materialen, die nu nog als afval worden gezien, hergebruikt. Zo hebben we minder of geen nieuwe grondstoffen uit de aarde nodig. In 2050 wil Nederland volledig circulair zijn. (NPCE)
De transitie naar een circulaire bouweconomie is in volle gang. De noodzaak voor deze transitie is duidelijk en er worden meer en meer initiatieven ontplooid om hier invulling aan te geven. Dat gebeurt op allerlei niveaus en door allerlei partijen, zowel overheid als marktpartijen, op een zeer breed speelveld van zowel de B&U-sector als de GWW-/infrasector. Alle bouwwerken, waarin bouwproducten en -materialen zijn/worden verwerkt, bestaand, nieuw te realiseren of te slopen, zijn relevant, en hier dienen we doorlopend aandacht aan te blijven geven.
Het blijft van essentieel belang circulair slopen en hergebruik verder te stimuleren en een boost te geven. Hergebruik in de vorm van behoud van producten (gelijkwaardig niveau van hergebruik) en verhoging van waarde van materialen (hoogwaardig niveau van hergebruik).
Voor de circulaire bouweconomie betekent dat producten en materialen afkomstig van sloopprojecten circulair worden ingezet – met andere woorden: worden hergebruikt. En dat gaat (nog) niet vanzelf.
Hoe gaan al beschikbare producten en materialen voor gelijkwaardig- en hoogwaardig hergebruik op een aansprekende wijze landelijk zichtbaar maken? Leveranciers kunnen middels een pitch aan o.a. inkopers, architecten, projectorganisaties zichtbaar maken wat er nu al is.
We noemen dit de Permanente Marktdialoog.(PMD)
Bij een Permanente Marktdialoog gaan ‘leveranciers’ van 2de-kans producten en materialen pitchen om tot een samenwerking te komen met opdrachtgevers. We zijn dus op zoek naar leveranciers van 2de-kans producten/ materialen in de bouw om samen deze circulaire product alternatieven beter zichtbaar te maken en actief naar de markt te brengen.
Tijdens de Permanente Marktdialoog pitchen leveranciers van 2de-kans producten en materialen aan inkopers en opdrachtgevers die bewust kiezen voor gelijkwaardig- hoogwaardig hergebruik.
Ben jij die leverancier van 2de-kans producten en materialen?
Registreer je dan hier.
Ben jij als opdrachtgever op zoek naar 2de-kans producten en materialen?
Registreer je dan hier.
Zichtbaar maken wat er al is, aanjagen wat extra aandacht verdient en opgeschaald kan gaan worden. Samen structureel een stimulerende bijdrage gaan leveren aan de volgende onderdelen:
In de route naar 2030 willen we alle belangrijke product- en materiaalgroepen beter in beeld hebben met een overzicht aan beschikbare circulaire producten per productgroep. Scope van deze opgave wordt gelegd op gelijk- of hoogwaardig hergebruik van bestaande producten en materialen.
Voor vragen en handreikingen:
Neem contact op met Wytze Kuijper
m: 06 22968568
Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van BZK en uitgevoerd door Cirkelstadpartner ZOOOW! | building formats.
ZOOOW! | building formats is geen bedrijf maar een manier van samenwerken met een open mind.
Met als kenmerk: verwondering, bevlogenheid, betrokkenheid, commitment beweging en resultaat.